Att vara för eller emot eller tänka fritt
lördag 25 april 2009 av Anders ErkéusEU-debatten har nu i dygt 15 år handlat om att vara “för eller emot”. Utgångspunkten var förståss folkomröstningen om medlemskap, som handlade om ett enkelt “ja” eller “nej”. Sedan dess har den ibland uppblossande debatten förts i termer av för eller emot, med en förstärkning vid EMU-omröstningen. Under tiden har EU-projektet rullat på, med antagandet av ett par nya grundfördrag och ett ständigt flyttande av makt till Bryssels institutioner och lobbyister. Etablissemanget har ägnat sej åt att sitta still i båten och inte störa framfarten med att ha några egna idéer. Oppositionen har i bästa fall ägnat sej åt att sitta med näsan i EU:s dokument och kritisera, och i sämsta fall vägrat att “ta i” EU och dess planer överhuvudtaget. Vad som har saknats på bägge sidor är ett seriöst försök att få igång en diskussion om alternativa framtidsvägar. En sådan diskussion kan ju ske alldeles oberoende av hur det nuvarande EU ser ut. Om man kommer fram till någon form av internationellt samarbete som man skulle vilja se, så kan man dels försöka förändra EU i den riktningen, dels försöka bygga den typen av samarbete utanför EU-strukturen. Är man “för EU” kan man se den ideala formen som en väg att utveckla EU i, som kan inspireras av de andra försöken. . Är man “mot EU”, kan man se formen som ett alternativ till EU, som egentligen blir något helt annat, oavsett hur det uppnås. Detta är godtyckligt och handlar mest om huruvida man vill gilla begreppet “EU” eller inte.
Miljöpartisternas medlemsomröstning om huruvida utträdesparagrafen skulle strykas ur partiprogrammet resulterade i att mera ved hamnade på “för eller mot”-brasan. Några lämnade partiet och några blev ännu mindre benägna att tänka kreativt kring internationellt samarbete, nu när man var “för”. Detta var särskilt tydligt inom Stockholms Gröna Ungdomar, som bland annat sade sej vilja lämna Nätverket för EU-kritik. Av denna anledning finns alla skäl att påpeka att denna portal välkomnar kreativa tankar om hur vi vill ha det, alldeles oavsett hur det är just nu. Till detta gäller det sedan att fundera ut hur man kan komma dit. Ett visionärt perspektiv är nödvändigt för att “realism” inte ska förfalla till mesig anpassning till det man ser för tillfället.
Och hur är det med utträdet? Finns det egentligen något parti, som anser att Sverige under alla tänkbara omständigheter ska “vara med i EU”? Och är verkligen alla idéer uttömda om hur man skulle kunna politiskt använda ett uttalande om att det finns gränser för vad man kan acceptera av till exempel urholkad demokrati. Och vad blir det av utträdet om en parallellt samarbete, eller ett alternativt samarbetsfördrag blir så demokratiskt och folkligt attraktivt att flera länder ansluter sej?
Hör av er med idéer! Vad tycker ni om resonemangen under “Alternativ”?
torsdag 7 maj 2009 klockan 11:10
Jag tycket att det är bra att eu-kritik också uppmärksammar alla övervakningslagar och direktiv som nu förklaras. Men ångrar nästan att jag la nästan all min kraft på detta nu - dvs Telekompaketet - istället för att koncentrera mig på Lissabonfördraget i Tjeckien. Det är ju själva ramlagen som konsoliderar hela det odemokratiska statsbygget.
Nåväl, något som kan vara värt att kommentera är vikten av att knyta samman eu-kritiken med medborgarrättsfrågorna på Internet.
Vill därför här informera om Amnestys startade kampanj om internetfrihet på sajten Irrepressible.info ifall ni inte redan sett den.
De har där ett upprop med namnlista på irrepressible.info/plege som man kan skriva under där texten lyder så här:
“I believe the Internet should be a force for political freedom, not repression. People have the right to seek and receive information and to express their peaceful beliefs online without fear or interference.
I call on governments to stop the unwarranted restriction of freedom of expression on the Internet – and on companies to stop helping them do it. ”
Jag uppmanar alla som värnar om demokratiska fri- och rättigheter såväl på nätet som utanför att skriva på.
Tycker också det är något man kan använda i den eu-kritiska diskussionen då det är eu som vill införa en massa nya lagar på området som är lika odemokratiska som det fördrag som de vill bygga sin superstatsbildning på.
torsdag 7 maj 2009 klockan 11:15
Jag tycker också det viktigaste nu är att försöka få socialdemokraterna att bryta upp sin obegripligt eu-kramande inställning. Lönesänkningspolitiken som grundlagsfästs med Lissabonfördraget är ju ett allvarligt svek mot centrala socialdemokratiska värderingar. De borde också tänka till när det gäller medborgarrättsfrågorna på Internet - att inte ha fri tillgång till kunskap och information bryter ju upp folkbildningstanken och det fria bibliotekssystemet som måste bevaras när samhället digitaliseras. Det gäller bara att hitta rätt tekniska lösningar för detta så att upphovsmännen gottgörs på samma sätt som biblioteksersättningen tillgodoser.
Annars avskaffas ju folkbibliotekstanken - det är ju en månghundraårig tillbakagång.
torsdag 7 maj 2009 klockan 11:18
Har skrivit en bloggpost om detta - Tänk analogt - se http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/20/tank-analogt/