En annan överstatlighet
fredag 14 mars 2008 av Anders ErkéusDet finns naturligtvis hur många alternativ som helst till den “enda väg” som EU-ledarna vill få oss att vandra i debatt-tystnad. Om man nu vill ha internationella organ med inflytande över ländernas parlament så kan man på olika sätt begränsa den makten.
En överstatlig makt borde inte vara permanent och borde inte gälla alla områden, eller ha möjligheter att utöka sin egen makt, som EU-systemet har. Och den kan baseras mer på argumentation än på tvång.
Man kan tänka sej att några länder tillsammans upprättar ett internationellt organ, företrädelsevist folkvalt. Detta organ, typ EU-parlamentet eller ett förstärkt och folkvalt Nordiska Rådet, får då under en begränsad tid lägga fram förslag till beslut till de samverkande länderna på ett visst eller vissa område/n. När denna tid förflutit ska de länder som skapat organet pröva om det fungerat bra, och kan i sådant fall förnya uppdraget för en ny period o.s.v. Alla medlemmar i samarbetet förbinder sej att behandla alla förslag från den internationella församlingen, och tillåta deras representanter att föra fram förslagen i de egna parlamenten.
De internationella förslagen skulle kunna röstas ner nationellt som alla andra förslag, eller om man vill ge extra tyngd åt dem kan man kräva en kvalificerad majoritet för att rösta ned dessa förslag, något som man i sådant fall kommer överens om när man ger uppdraget.