Politik Creeper Politik bloggar

Ekonomer okunninga om Centralbanken

onsdag 20 februari 2008 av Björn von der Esch

På Nationalekonomiska föreningens sammanträde 19 feb redovisades en EU-rapport avseende 10 år med euron. I den efterföljande diskussionen ställdes en fråga angående Europeiska Centralbankens (ECB) ställning som garant för euron.

Till en centralbanks maktmedel, t.ex. vår Riksbank, hör att fastställa reporänta, att ha monopol på sedelutgivning, och att som den mest centrala huvuduppgiften, vara ”lender of last resort”(LOLR), dvs rädda banker i nöd. Ingen av de två sistnämnda uppgifterna tillåts ECB utöva.

Skälen är enkla: medlemsländerna har vägrat släppa ifrån sig sin nationella sedelutgivningsrätt till ECB, och ECB har ett kapital på endast 4,1 miljarder euro som inte räcker för LOLR.

Frågan gällde hur dessa inskränkningar i ECB:s befogenheter påverkar eurosystemets stabilitet i en verklig krissituation. Svaret var osannolikt. Man förnekade att ECB saknade nämnda befogenheter.

Uppenbarligen kände denna elit av ekonomer från offentlig och privat sfär inte till dessa absolut elementära fakta angående ECB. Fakta som blir helt avgörande för ekonomisk stabilitet i vårt land om Riksbanken ersätts av ECB.

Ironiskt nog finns samtliga dessa fakta utvecklade av professor Steiger i Föreningens egen skrift Ekonomisk Debatt nr 2 2007 sid 42ff. Han understryker där hur Eurosystemets arkitekter gjort allt för att förmedla den bilden av ECB som experterna nu tror är den verkliga. Ett påstående som bekräftades på ett skrämmande sätt av godtrogna experter på sammanträdet.

9 publicerade kommentarer till “Ekonomer okunninga om Centralbanken”

  1. Mikael Gennser skriver:

    Mycket intressant inlägg Björn.

    Så här skrev Ambrose Evans-Pritchard ör några veckor sedan: “The data appear to confirm suspicions that the EU authorities have carried out a covert rescue of the Spanish mortgage banking system. It may equal the taxpayer rescue of Northern Rock in Britain, and possibly exceed it in proportion to the overall size of Spain’s economy.

    The key difference is that the ECB rescue operation in Spain has been disguised. A veiled method is necessary since the eurozone lacks a clear-cut lender of last resort. The IMF has warned that this gap in the architecture of of the single currency could prove serious in a crisis.”

    ECB aid to Spanish banks matches Rock rescue

    IMF har skrivit om detta och visat sin oro. Och som sagt om inte de stora experterna förmår att läsa utrikiska så finns det en utomordentlig artikel av professor Steiger på svenska: Erik Lindahl och Eurosystemet

    Björn, det enda som saknades i din artikel var namnen. Det är nog nödvändigt att ta av handskarna och slåss på allvar. “Name and shame them”.

  2. Ruth Janson skriver:

    Varför är det så tyst i all media ang. krav på folkomröstning när det gäller den s.k. ‘nya’ konstitutionen, som EU-politikerna vill genomdriva
    till varje pris. Senast läste man om Wallströms agerande i s.m. Irlands ställningstagande. Wallström driver ju sitt projekt D, som i demokrati,
    ifrån Brüssel, det är då mindre välbetänkt att agera som hon gjort
    betr. Irland. - Vad medför Sveriges eventuella acceptans av fördraget,
    blir Sverige då tvingat att ansluta sig till EMU ? Eftersom svenska folket en gång sagt nej till EMU (56%) borde väl detta gälla. Annars, vad lägger Wallström & Co. för värdering i begreppet demokrati.

    Skräckscenariot är att Sverige kommer att frånhända sig beslutanderätt och räntevapnet. Att skatter harmoniseras med övriga EU-länder, och att den relativa välfärd som finns i Sverige, inarbetad av flera tidigare generationer svenskar, därmed i stort sett utraderas. Med lång erfarenhet från ekonomiansvar i näringslivet tar jag mig friheten att ställa frågan hur de s.k. ekonomiska politiska experterna har tänkt sig fortsättningen.

  3. Björn von der Esch skriver:

    Ja nog är det tyst alltid. Ett klarläggande kanske är på sin plats.
    Sverige är med i EMU:s två första steg men inte det tredje. Det sista innebär att vi under 24 månader låst vår krona till euron till en viss kurs innan vi ersätter kronan med euro.
    Beslutet att låsa kronan tar vi själva. Men för det behövs dessvärre inte riksdagens godkännande utan det kan statsministern själv bestämma. Vi lever farligt!

  4. Ruth Janson skriver:

    Eftersom flera länder inte klarar sin ekonomi (Tyskland, Frankrike, Italien) och inte heller kan hålla de av EU beslutade ekonomiska
    reglerna när det gäller balans i ekonomin, finns det knappast någon
    anledning för Sverige att ansluta sig till EMU fullt ut. Sverige har utrikeshandel inte enbart med euro-länderna och företag är vana vid
    att valutasäkra sina affärer. Det är skrämmande att folkvalda politiker
    pga politisk prestige ens funderar på att sälja ut nationell beslutanderätt utan hänsyn till långsiktiga konsekvenser.

    Det är hög tid att vi får en ny folkomröstning om EU i Sverige. Samarbete mellan länder är en sak, federation något helt annat.
    Det EU som Sverige röstade om tidigare är inte det EU som det har formerat sig tills idag, och inte heller det EU som planeras fortsättningsvis.

    Har det gjorts någon konsekvensanalys av politikerna, som så ivrigt förespråkar en EU-federation ?

  5. Björn von der Esch skriver:

    Det är ju inte så ofta ekonomer hörs i sammanhanget. Frågan har dessvärre blivit allt mer politisk. Tydligt framkom det när Carl Bildt tillfrågades i vintras om vi förlorat på att stå utanför euron. Han svarade att ekonomiskt hade vi inte gjort det , men politiskt hade vi gjort det.
    Tyvärr fick han inte följdfrågan om vilka som är beroende ekonomiskt respektive politiskt. Att C.B. personligen skulle känna ett lyft som politiker är förståeligt, men för väljaren är det ekonomin som gäller och då har vi ingenting förlorat - tvärtom.

  6. carina johansson skriver:

    varför är det så tyst om att politikerna skall ratificera fördraget den 20 november, finns det ingen som kan driva opinion, som ensam medborgare är det svårt att få sin röst hörd och politikerna i riksdagen vill inte röra om i grytan. gällande FRA fick de tänka om när förslaget började diskuteras, borde inte politikerna ta lärdom?

  7. Snudan skriver:

    Nu, Carina,

    vet du hur det gick med fördragsomröstningen, och tids nog får du liksom vi andra gräsrötter känna av hur det går med den sista resten av demokrati.

    Demokrati … pyttsan! Jag önskar att alla ville sluta tala om svensk demokrati - eller demokrati öht - eftersom sådan inte existerar som vi tänker den.

    En heder åt de riksdagspersoner som vågade gå emot sina partier - och fy skäms åt dem som inte vågade visa att de ville göra det utan la ner sin röst eller uteblev utan godtagbart skäl! Kan sådant kallas demokrati?

  8. Josef Boberg skriver:

    TrögFattarFöreningen (video ca 4 min)…

  9. Josef Boberg skriver:

    FINANSKRIS ELLER DUMHETSOPTIMUM :?:

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Coding by Campbell & Lilja Web Design